Spatchcock chicken is the best way to cook a whole chicken…

This recipe shows you how to spatchcock chicken, which means to butterfly a whole roasting chicken. I have tried many different cooking methods. This one is my favorite because the skin gets so crispy, making cooking an entire chicken infinitely easier.

You could use any seasoning for this: however, I highly recommend using celery salt in regular salt when cooking chicken. Celery salt gives it that seasoned “fried chicken” taste, which is unparalleled to plain salt.

You’ll love this recipe because it’s…

  • Easy
  • Juicy
  • Crispy
  • Great for meal prep

*this article may contain affiliate links. Please see my disclaimers page for more info.

Prepping.

First, cover a large baking sheet with aluminum foil and a parchment paper line. Then, lay an oven-safe cooling rack on top. I recommend using a heavy-duty, stainless steel, grid-style cooling rack, like this one, instead of the one I used. It’ll help to hold the chicken up off of the pan. Spray the rack with a bit of cooking spray.

Prepare your ingredients.

Since you are working with raw meat, it is essential to prep all of your ingredients before touching the chicken.

What you’ll need:

  • seasoning of choice
  • one small lemon, sliced
  • 4 – 5 squares of semi-frozen butter (The butter should be soft enough to slice, but not enough to melt).
  • good quality olive oil

Line your work surface.

After everything is ready to go, line your work surface with wax paper, a non-porous cutting board, and paper towels. Make sure you have extra paper towels ready to go for later. Lay your whole chicken atop the covered workspace with the breast side down.

Spatchcock the chicken.

Okay, there are two ways you can butterfly the chicken. The first way is to cut around the spine and take it out completely. The second way is to make one cut down the middle of the back next to the spine.

Đọc ngay  Mẹo chữa chuột rút bắp chân nhanh chóng, hiệu quả

I only make one cut because the back of the chicken doesn’t matter. Plus, it’s easier to make a single cut than remove the whole spine, but feel free if you want to remove it altogether.

Use Kitchen Shears!

I make one cut down the back with a sharp serrated knife or high-quality kitchen shears. Sharp kitchen shears are the easiest.

You’re merely sawing through the area where the rib-cage meets the backbone. Be careful because the bones may be sharp after you cut through them.

After, open the chicken and lightly score the breastplate, then gently press down on both sides of the sternum. Doing this will crack the breastbone, helping the chicken lay flat when you flip it over.

Now, gently and quickly, flip it breast side up onto your prepared baking sheet.

How to make your spatchcock chicken crispy and juicy…

Next, pat the chicken dry with clean paper towels. The drier the skin is, the crispier it gets. I repeat, the drier the skin, the crispier it will be!

Then, separate the skin from the breast and thigh muscle by sticking your finger underneath the skin. Continue by sliding the pats of frozen butter and lemon slices in between the flesh and skin.

Depending on the size of your chicken, you may not use all of the lemon and butter. Toss whatever you do not use!

After, season the chicken with your seasoning of choice. I use celery salt, dried herbs, and smoked paprika. Once your chicken is adequately seasoned, drizzle a minimal amount of olive oil onto the chicken.

Only enough oil to form a paste with the seasonings. Use your hands to gently massage the spices into every crevice of the spatchcock chicken.

Finish it off…

In a hot, 450 degrees Fahrenheit oven, roast the chicken for about 45 minutes, rotating the pan at the halfway point. The size of your chicken will determine the final cooking time. The larger the chicken, the longer it’ll take to cook.

Đọc ngay  Vì sao nhiều người không có mụn? – 4 Bí quyết sở hữu làn da mịn màng

A general rule of thumb is to cook the chicken for about 15 – 20 minutes per pound. For best results, use an oven-safe meat thermometer, like this ThermoPro 2 probe thermometer.

This thermometer allows you to monitor the temperature without taking the chicken out of the oven. Simply place the probe inside the hip joint, where the thigh meets the body, without touching the bone.

Each part of the chicken cooks differently, so you will have to double-check the internal temperature, in multiple places, once it has finished cooking.

Bake until the skin is golden brown and a meat thermometer registers at 160 – 165 degrees. Let the chicken rest for at least ten minutes before enjoying.

Craving more?

Here are some other recipe(s) I think you might enjoy…

Viết từ Greenpineresort

Cuộc sống là quá trình trao tặng và đón nhận không ngừng, mỗi người chúng ta là một mắc xích quan trọng trong vòng liên kết ấy. Vì vậy, đừng do dự khi mở rộng lòng mình với mọi người. Rất nhiều người, nhiều nơi trên thế giới đang chờ đợi ở bạn một sự hảo tâm, một vòng tay ấm áp… Đôi khi, chỉ một ánh mắt trìu mến, một nụ cười thân thiện, hay một câu nói chân tình cũng đủ làm viên mãn một trái tim! Hãy cho đi để thấy rằng đời sống thật phong phú.

Chúng ta đang sống trong một thế giới đầy bất trắc với những nỗi đau của nhân loại cùng sự hủy hoại nghiêm trọng của môi trường. Chính vì vậy, chúng ta cần quan tâm đến nhau nhiều hơn để góp phần giảm bớt những nỗi đau và bất trắc ấy trong cuộc sống. Thế nhưng, chúng ta sẽ thể hiện điều đó như thế nào để có thể làm vơi đi những bất hạnh của chính mình và của người khác?

Bí quyết đơn giản nhất chính là: “Mỗi người hãy biết chia sẻ, biết cho đi, biết trao tặng những gì tốt nhất mà mình có cho người khác”. Thật vậy, cuộc sống chính là quá trình trao tặng và đón nhận không ngừng. Có rất nhiều thứ chúng ta có thể trao tặng cho người khác, từ của cải vật chất cho đến một lời khuyên, kinh nghiệm, lời nói chân tình, hay thậm chí chỉ là một ánh mắt thiện cảm, một nụ cười đôn hậu… Những hành động chia sẻ đó thể hiện tấm lòng yêu thương của chúng ta dành cho mọi người. Và chắc chắn rằng chúng ta cũng sẽ đón nhận được không ít điều tuyệt vời bắt nguồn từ sự cho đi cao đẹp này.
Sự sẻ chia luôn mang lại nhiều điều kỳ diệu cho cuộc sống. Dù trong bất kỳ hoàn cảnh nào, chúng ta cũng đều có thể chia sẻ và quan tâm đến người khác. Hãy nhớ rằng, khi vui vẻ và hạnh phúc thì ít nhiều bạn cũng đã tạo ra được những tác động tích cực đến những người xung quanh. Ngạn ngữ có câu: “Với thế giới, bạn chỉ là một người bình thường, nhưng với riêng một người nào đó, bạn có thể là cả thế giới”. Và kỳ diệu thay, người đầu tiên nhận được sự cho đi của bạn – không ai khác – đó chính là bản thân bạn. Bản thân mỗi người chúng ta có thể ban tặng chính mình một điều gì đó và cũng có thể nhận lại một điều gì đó từ chính mình.
Khi chúng ta có sự chia sẻ và quan tâm lẫn nhau thì cả người trao lẫn người nhận đều có được những tặng phẩm quý giá nhất của cuộc đời. Sự chia sẻ này góp phần làm cho nhân cách mỗi cá nhân trở nên hoàn thiện hơn. Những hành động cao cả sẽ đọng mãi nơi ký ức tốt đẹp của bạn bè, gia đình và xã hội, còn niềm đau sẽ vơi đi và dần bị lãng quên theo lớp bụi thời gian.
Sự chia sẻ luôn mang lại niềm vui, hạnh phúc, sức khỏe, và thậm chí là cả sự sống cho con người. Chỉ cần thật tâm, bạn sẽ không bao giờ cảm thấy mất đi khi chia sẻ những gì mình có, bởi vì cho đi là còn mãi!

Đăng ký nhận sách miễn phí: Email : [email protected]

Đọc ngay  3+ cách khắc phục mắt xếch bạn cần biết càng sớm càng tốt