A quick and easy chicken dinner recipe! These garlic butter chicken bites come together in 20 minutes. it is flavor-packed, tender, juicy, and every bite is filled with a yummy experience.

These delicious chicken bites double as dinner as well as a crowd-pleasing appetizer. Serve with coconut rice, parsley boiled potatoes, and air fried carrot.

Easy garlic chicken bites recipe

Think of these garlic butter chicken bites as chicken nuggets without the flour or breadcrumbs coating. It can be baked but today I am sharing with you how to cook chicken pieces in a pan on the stovetop in about 20 minutes tops.

The cubed-sized chicken pieces are tossed in homemade seasoning mix before searing on the stovetop in garlic butter to perfection. Here are a few reasons why you will love this recipe

  • It is foolproof and a beginner recipe especially if you are only starting to cook.
  • Speedy recipe to make when time is of the essence. No need for marinating the chicken pieces as the spices and seasoning used gives an instant boost of flavor to the poultry.

Ingredients you would need

Boneless chicken breast: substitute with boneless skinless chicken thighs.

Herb de Provence substitute with mixed herbs or Italian seasoning

Smoked paprika: substitute with sweet paprika

Garlic cloves

Salt and pepper

Butter

Cooking oil: I used vegetable oil, substitute with any flavourless cooking oil of choice.

How to make garlic butter chicken bites

Prep the chicken: remove any visible fat from the chicken breast, pat dry with a kitchen towel/paper and cut it into cubes (bite sizes) and transfer it into a bowl. There is no need to wash the chicken and if you must, please do so safely and make sure you dry the chicken before proceeding.

Add smoked paprika, herb de Provence, salt, and black pepper to the chicken pieces and mix to combine.

Heat up oil and butter in a skillet over medium-high heat until hot, then add the chicken pieces making sure not to overcrowd the pan so that the chicken sears nicely and the temperature of the pan doesn’t drop.

Đọc ngay  24 mẹo vặt hữu ích cho cuộc sống

Saute for about 2 to 3 minutes on each side making sure that the chicken sears nicely. Stir to cook for about 1 to 2 minutes for the chicken to cook through. Transfer the chicken bites to a plate

Still using the same pan melt the remaining butter on medium heat. Add garlic and stir to combine, cook the garlic just until it is fragrant, do keep an eye so that it doesn’t burn.

Return the cooked chicken to the garlic butter oil and stir to combine, add chopped parsley and give a final stir. Take the skillet off the heat and serve the chicken immediately as desired.

What to serve it with cubed chicken

Your options are endless but here are a few suggestions on what to serve it with if you would not be serving as an appetizer.

Creamy garlic mashed potatoes

Mushroom rice

Colcannon mash

Cauliflower rice for a low carb meal.

Garlic butter rice or garlic butter pasta because you can’t have too much garlic butter on a plate.

Garlic bread

Air fryer vegetable medley or steamed asparagus for a healthier option

Tips

  • Try and cut the chicken pieces into equal sizes so that it cooks evenly
  • Customize to taste and use any seasoning of choice, you can try my homemade peri peri seasoning or taco seasoning.
  • To make this recipe totally hands-free, simply place all the ingredients into a baking dish and bake in a preheated oven at 200C/400F for about 15 to 20 minutes or until the chicken pieces temperature registers 165F/63C
  • If you substituted the chicken breast for chicken thighs then adjust the cooking time accordingly.

How to store garlic butter chicken bites

In the fridge: make sure it is completely cooled before storing. Transfer to an airtight container and store in the fridge for up to 3 days and up to 2 months in the freezer.

To reheat: simply microwave for some few minutes until warm or hot.

FAQs

how long to cook cubed chicken

This would vary according to the thickness of the chicken pieces. Unlike bone-in chicken thighs, chicken breasts or boneless chicken may take up to 15 minutes to cook, chicken bites or cubed chicken would typically cook on the stove top between 8 to 12 minutes because of its size.

Đọc ngay  Cặp đôi vô tư 'quan hệ' nơi công cộng: 'Phản cảm, vô văn hóa'

How do you know when chicken is cooked?

There are different ways to tell if a chicken is cooked or not. You can check using a knife, skewer, meat thermometer, or without.

  1. To check for doneness using a knife or skewer, simply pierce the thickest part of the chicken and if the water that seeps from the chicken is clear, then the chicken is done. If using a meat thermometer, then the temperature should read 165F/63C.
  2. Observe the color of the chicken, cooked chicken would be white and opaque. If your chicken is still pink in the middle, then it is an indication that is not cooked through and could do with some extra minutes on the stovetop, grill or in the oven.

More easy chicken dinner recipe

Stove top chicken thighs

Cajun chicken thighs

Honey mustard chicken

Instant pot chicken and rice

Instant pot jambalaya

Easy chicken fajitas

Herbs de Provence chicken legs

If you made this recipe, don’t forget to leave me feedback. Tag me @thedinnerbite on Instagram and save away to your Pinterest. Please subscribe to the blog if you haven’t for free new recipes in your inbox

Viết từ Greenpineresort

Cuộc sống là quá trình trao tặng và đón nhận không ngừng, mỗi người chúng ta là một mắc xích quan trọng trong vòng liên kết ấy. Vì vậy, đừng do dự khi mở rộng lòng mình với mọi người. Rất nhiều người, nhiều nơi trên thế giới đang chờ đợi ở bạn một sự hảo tâm, một vòng tay ấm áp… Đôi khi, chỉ một ánh mắt trìu mến, một nụ cười thân thiện, hay một câu nói chân tình cũng đủ làm viên mãn một trái tim! Hãy cho đi để thấy rằng đời sống thật phong phú.

Chúng ta đang sống trong một thế giới đầy bất trắc với những nỗi đau của nhân loại cùng sự hủy hoại nghiêm trọng của môi trường. Chính vì vậy, chúng ta cần quan tâm đến nhau nhiều hơn để góp phần giảm bớt những nỗi đau và bất trắc ấy trong cuộc sống. Thế nhưng, chúng ta sẽ thể hiện điều đó như thế nào để có thể làm vơi đi những bất hạnh của chính mình và của người khác?

Bí quyết đơn giản nhất chính là: “Mỗi người hãy biết chia sẻ, biết cho đi, biết trao tặng những gì tốt nhất mà mình có cho người khác”. Thật vậy, cuộc sống chính là quá trình trao tặng và đón nhận không ngừng. Có rất nhiều thứ chúng ta có thể trao tặng cho người khác, từ của cải vật chất cho đến một lời khuyên, kinh nghiệm, lời nói chân tình, hay thậm chí chỉ là một ánh mắt thiện cảm, một nụ cười đôn hậu… Những hành động chia sẻ đó thể hiện tấm lòng yêu thương của chúng ta dành cho mọi người. Và chắc chắn rằng chúng ta cũng sẽ đón nhận được không ít điều tuyệt vời bắt nguồn từ sự cho đi cao đẹp này.
Sự sẻ chia luôn mang lại nhiều điều kỳ diệu cho cuộc sống. Dù trong bất kỳ hoàn cảnh nào, chúng ta cũng đều có thể chia sẻ và quan tâm đến người khác. Hãy nhớ rằng, khi vui vẻ và hạnh phúc thì ít nhiều bạn cũng đã tạo ra được những tác động tích cực đến những người xung quanh. Ngạn ngữ có câu: “Với thế giới, bạn chỉ là một người bình thường, nhưng với riêng một người nào đó, bạn có thể là cả thế giới”. Và kỳ diệu thay, người đầu tiên nhận được sự cho đi của bạn – không ai khác – đó chính là bản thân bạn. Bản thân mỗi người chúng ta có thể ban tặng chính mình một điều gì đó và cũng có thể nhận lại một điều gì đó từ chính mình.
Khi chúng ta có sự chia sẻ và quan tâm lẫn nhau thì cả người trao lẫn người nhận đều có được những tặng phẩm quý giá nhất của cuộc đời. Sự chia sẻ này góp phần làm cho nhân cách mỗi cá nhân trở nên hoàn thiện hơn. Những hành động cao cả sẽ đọng mãi nơi ký ức tốt đẹp của bạn bè, gia đình và xã hội, còn niềm đau sẽ vơi đi và dần bị lãng quên theo lớp bụi thời gian.
Sự chia sẻ luôn mang lại niềm vui, hạnh phúc, sức khỏe, và thậm chí là cả sự sống cho con người. Chỉ cần thật tâm, bạn sẽ không bao giờ cảm thấy mất đi khi chia sẻ những gì mình có, bởi vì cho đi là còn mãi!

Đăng ký nhận sách miễn phí: Email : [email protected]

Đọc ngay  15+ Cách chụp ảnh đẹp bằng điện thoại đẹp lung linh