There’s actually a correct way to cook frozen peas, and it isn’t boiling! You can have sweet, crisp, vibrant green peas in less than ten minutes. Never mushy, never bland. Try them tonight!

Green cooked frozen peas in a bowl topped with butter

Featured with this recipe

 1. Ingredients for Perfect Peas
 2. Step By Step Instructions
 3. Basic Tips for Green Peas on the Stovetop
 4. Additional Ingredients to Try
 5. Frequently Asked Questions about Peas
 6. More Pea Recipes to Try
 7. How to Cook Frozen Peas (The RIGHT Way)
 8. How to Cook Frozen Peas (the RIGHT way) Recipe

I hate to break it to you, but you have probably been cooking peas wrong your entire life. And I admit, I am totally guilty of ripping open a bag of frozen peas and throwing them into a pot of boiling water 5 minutes before dinner or tossing them in the microwave and serving them as a side dish. I never hated peas, but never loved them either. Until I went to Epi’s (My favorite restaurant in Meridian, Idaho). On Thursdays, Epi’s offers free peas as an additional side dish to any meal and people specifically go there on Thursdays JUST for the peas. Strange right? But, after trying the tender, perfectly cooked peas, I understood. They were delicious! So I figured out just what makes those peas taste delicious and now I can share it with you!

Ingredients for Perfect Peas

Just a bag of frozen peas isn’t enough, not for show stopping, succulent peas like these. Here’s what you need:

 • 1 pound frozen green peas
 • 6 tablespoons butter – for this recipe I like to use salted, sweet cream butter
 • 2 teaspoons sugar – I know it sounds weird, but it won’t make the peas too sweet, I promise!
 • 3 cloves garlic – use fresh, crushed garlic for optimal aroma and flavor
 • kosher salt – about a teaspoon or to taste
 • black pepper – also to taste
Green peas in a bowl topped with butter

Step By Step Instructions

 1. First, empty a bag of frozen peas into a large skillet.
 2. Add six tablespoons of butter, garlic and sugar on top.
 3. Sauté on medium heat until the butter is melted and peas are cooked through.
 4. Salt and pepper, then serve!

Basic Tips for Green Peas on the Stovetop

These tips work for any frozen vegetable, not just peas. Try them when cooking green beans, corn, snow peas, snap peas, English peas, etc.

 • Don’t boil! Just don’t do it. I know the package tells you to, but don’t. Trust me.
 • Add a little sugar to the peas. It’s ok, it won’t taste weird and it will bring out the natural sweetness.
 • Don’t add salt until ready to serve. Salting them too early can dehydrate them and they (obviously) won’t be as sweet. Salt them after they have cooked and you can salt to taste.
Skillet with frozen peas, garlic, butter and sugar for How to Cook Frozen Peas.

Additional Ingredients to Try

 • If you want to try something different, try coarsely tearing up a few mint leaves and throwing them in the pan with the peas while cooking.
 • Leave the garlic and sugar out and just cook them with mint and butter. The mint infuses the peas with a fresh and delicious flavor that you are sure to love! It kicks dinner up a notch with very little effort.
 • Add a little bit of minced onion during the cooking process.
 • Top with fresh parsley or other fresh herbs.
 • Sauté in a little extra virgin olive oil instead of butter.
 • Add a squeeze of lemon juice to the finished product.
 • Sprinkle parmesan cheese on the top
Đọc ngay  Cách lấy dị vật trong mắt ra an toàn và chăm sóc sau điều trị
How to Cook Frozen Peas served in a bowl.

Frequently Asked Questions about Peas

READ NEXT:The Best Traditional Easter Dinner Ideas

Now that you know all about peas – it’s time to make them! If we’ve convinced you this is the “right way,” you will also want to check out more of our “How To” recipes.

More Pea Recipes to Try

Try some more favorite recipes with peas!

How to Cook Frozen Peas (The RIGHT Way)

Viết từ Greenpineresort

Cuộc sống là quá trình trao tặng và đón nhận không ngừng, mỗi người chúng ta là một mắc xích quan trọng trong vòng liên kết ấy. Vì vậy, đừng do dự khi mở rộng lòng mình với mọi người. Rất nhiều người, nhiều nơi trên thế giới đang chờ đợi ở bạn một sự hảo tâm, một vòng tay ấm áp… Đôi khi, chỉ một ánh mắt trìu mến, một nụ cười thân thiện, hay một câu nói chân tình cũng đủ làm viên mãn một trái tim! Hãy cho đi để thấy rằng đời sống thật phong phú.

Chúng ta đang sống trong một thế giới đầy bất trắc với những nỗi đau của nhân loại cùng sự hủy hoại nghiêm trọng của môi trường. Chính vì vậy, chúng ta cần quan tâm đến nhau nhiều hơn để góp phần giảm bớt những nỗi đau và bất trắc ấy trong cuộc sống. Thế nhưng, chúng ta sẽ thể hiện điều đó như thế nào để có thể làm vơi đi những bất hạnh của chính mình và của người khác?

Bí quyết đơn giản nhất chính là: “Mỗi người hãy biết chia sẻ, biết cho đi, biết trao tặng những gì tốt nhất mà mình có cho người khác”. Thật vậy, cuộc sống chính là quá trình trao tặng và đón nhận không ngừng. Có rất nhiều thứ chúng ta có thể trao tặng cho người khác, từ của cải vật chất cho đến một lời khuyên, kinh nghiệm, lời nói chân tình, hay thậm chí chỉ là một ánh mắt thiện cảm, một nụ cười đôn hậu… Những hành động chia sẻ đó thể hiện tấm lòng yêu thương của chúng ta dành cho mọi người. Và chắc chắn rằng chúng ta cũng sẽ đón nhận được không ít điều tuyệt vời bắt nguồn từ sự cho đi cao đẹp này.
Sự sẻ chia luôn mang lại nhiều điều kỳ diệu cho cuộc sống. Dù trong bất kỳ hoàn cảnh nào, chúng ta cũng đều có thể chia sẻ và quan tâm đến người khác. Hãy nhớ rằng, khi vui vẻ và hạnh phúc thì ít nhiều bạn cũng đã tạo ra được những tác động tích cực đến những người xung quanh. Ngạn ngữ có câu: “Với thế giới, bạn chỉ là một người bình thường, nhưng với riêng một người nào đó, bạn có thể là cả thế giới”. Và kỳ diệu thay, người đầu tiên nhận được sự cho đi của bạn – không ai khác – đó chính là bản thân bạn. Bản thân mỗi người chúng ta có thể ban tặng chính mình một điều gì đó và cũng có thể nhận lại một điều gì đó từ chính mình.
Khi chúng ta có sự chia sẻ và quan tâm lẫn nhau thì cả người trao lẫn người nhận đều có được những tặng phẩm quý giá nhất của cuộc đời. Sự chia sẻ này góp phần làm cho nhân cách mỗi cá nhân trở nên hoàn thiện hơn. Những hành động cao cả sẽ đọng mãi nơi ký ức tốt đẹp của bạn bè, gia đình và xã hội, còn niềm đau sẽ vơi đi và dần bị lãng quên theo lớp bụi thời gian.
Sự chia sẻ luôn mang lại niềm vui, hạnh phúc, sức khỏe, và thậm chí là cả sự sống cho con người. Chỉ cần thật tâm, bạn sẽ không bao giờ cảm thấy mất đi khi chia sẻ những gì mình có, bởi vì cho đi là còn mãi!

Đăng ký nhận sách miễn phí: Email : [email protected]

Đọc ngay  8 mẹo lấy dằm ra khỏi tay dễ dàng, hiệu quả và không đau