Penne is one of the best known and most popular types of Italian pasta. Penne is the plural form of the Italian word penna (meaning feather but pen as well), the pasta resembling that of the shape of a quill. The popular Italian name “penne rigate” literally means striped pens, because most penne pasta are striped on the outside to better absorb the sauce. But do you know how to cook penne pasta?

Follow these 7 easy steps below and your penne will turn out delicious and perfect every time. I’ll also share some pro tips so that you never fail again making a yummy penne pasta dish.

What You Need

 • Large pot
 • Tongue or wooden spoon or spatula
 • Colander
 • Penne pasta
 • Water
 • Salt

7 Steps To Cook Penne Pasta

 1. Boil water in a large pot. Use a very large pot for cooking penne and bring the water up to a complete boil over high heat.
 2. Add a large amount of salt. Italians say that you should cook penne, any type of pasta for that matter, in water as salty as the sea. In practice, you should add 1-2% salt to your water. That means about 1/2-1 tbsp (10-20 g) of salt for each quart (liter) of water.
 3. Add penne and set your timer. Add penne to the salty water and set your timer to the cooking time indicated in the packaging. You can set your heat to medium-low at this point.
 4. Stir in the first minute. Stir penne occasionally in the first minute of cooking. You don’t need to stir it after that.
 5. Cook for 11 minutes. Penne cooking time is indicated in the packaging and might slightly depend on the brand. But by cooking it for 11 minutes you couldn’t go wrong. See below for more tips.
 6. Drain the penne. Once cooked, drain penne pasta in a colander.
 7. Add sauce. If you want to avoid your penne sticking together, transfer them into the sauce right after draining it and mix them.
Đọc ngay  Ù tai khi đi máy bay: Nguyên nhân & 11 Tips chữa trị hiệu quả

Penne Cooking Time

Dry penne pasta cooking time is 11 minutes. For best results follow the time indicated in the packaging, but cooking dry penne pasta for 11 minutes will always work.

One pro tip is to taste penne 1-2 minutes before the indicated cooking time, and then every minute. This way you can adjust chewiness to your personal preferences.

Italian Tricks For Cooking Perfect Penne Pasta

The very first tip for cooking perfect penne pasta is to mix them with the sauce right after draining. This is the best way to stop them from sticking together, and this way your freshly cooked penne will absorb the juices and liquids from the sauce. “The” tip to make finger-licking penne dishes all the time.

Cook penne pasta in very salty water. Italians say the water should be as salty as the sea. This is about 3.8% in the Mediterranean, which I find pretty salty for cooking noodles. But you should still add 1-2% of salt to your water. This means about 1/2-1 tbsp (10-20 g) of salt for each quart (liter) of water.

Use a large quantity of water. A general rule of thumb is 1 liter per 100 g of penne. This means 4 1/2 quarts of water for a 16 oz pack of penne. But if you use a gallon of water (4 quarts or 4 liters) per pack of 16 ounces (500 g) penne, you can’t go wrong.

Can You Reheat Penne?

You can easily reheat cooked penne pasta if they have not yet been mixed with the sauce. In fact this is the way Italian restaurants are able to serve fresh pasta in no time.

Đọc ngay  Yêu nhau bao lâu là phù hợp để làm "chuyện ấy"?

The process is simple. You pre-cook your penne and store them in a dry place. Right before serving it, you put your noodles back in boiling water for 1-2 minutes. You’ll get perfect fresh cooked penne this way.

Viết từ Greenpineresort

Cuộc sống là quá trình trao tặng và đón nhận không ngừng, mỗi người chúng ta là một mắc xích quan trọng trong vòng liên kết ấy. Vì vậy, đừng do dự khi mở rộng lòng mình với mọi người. Rất nhiều người, nhiều nơi trên thế giới đang chờ đợi ở bạn một sự hảo tâm, một vòng tay ấm áp… Đôi khi, chỉ một ánh mắt trìu mến, một nụ cười thân thiện, hay một câu nói chân tình cũng đủ làm viên mãn một trái tim! Hãy cho đi để thấy rằng đời sống thật phong phú.

Chúng ta đang sống trong một thế giới đầy bất trắc với những nỗi đau của nhân loại cùng sự hủy hoại nghiêm trọng của môi trường. Chính vì vậy, chúng ta cần quan tâm đến nhau nhiều hơn để góp phần giảm bớt những nỗi đau và bất trắc ấy trong cuộc sống. Thế nhưng, chúng ta sẽ thể hiện điều đó như thế nào để có thể làm vơi đi những bất hạnh của chính mình và của người khác?

Bí quyết đơn giản nhất chính là: “Mỗi người hãy biết chia sẻ, biết cho đi, biết trao tặng những gì tốt nhất mà mình có cho người khác”. Thật vậy, cuộc sống chính là quá trình trao tặng và đón nhận không ngừng. Có rất nhiều thứ chúng ta có thể trao tặng cho người khác, từ của cải vật chất cho đến một lời khuyên, kinh nghiệm, lời nói chân tình, hay thậm chí chỉ là một ánh mắt thiện cảm, một nụ cười đôn hậu… Những hành động chia sẻ đó thể hiện tấm lòng yêu thương của chúng ta dành cho mọi người. Và chắc chắn rằng chúng ta cũng sẽ đón nhận được không ít điều tuyệt vời bắt nguồn từ sự cho đi cao đẹp này.
Sự sẻ chia luôn mang lại nhiều điều kỳ diệu cho cuộc sống. Dù trong bất kỳ hoàn cảnh nào, chúng ta cũng đều có thể chia sẻ và quan tâm đến người khác. Hãy nhớ rằng, khi vui vẻ và hạnh phúc thì ít nhiều bạn cũng đã tạo ra được những tác động tích cực đến những người xung quanh. Ngạn ngữ có câu: “Với thế giới, bạn chỉ là một người bình thường, nhưng với riêng một người nào đó, bạn có thể là cả thế giới”. Và kỳ diệu thay, người đầu tiên nhận được sự cho đi của bạn – không ai khác – đó chính là bản thân bạn. Bản thân mỗi người chúng ta có thể ban tặng chính mình một điều gì đó và cũng có thể nhận lại một điều gì đó từ chính mình.
Khi chúng ta có sự chia sẻ và quan tâm lẫn nhau thì cả người trao lẫn người nhận đều có được những tặng phẩm quý giá nhất của cuộc đời. Sự chia sẻ này góp phần làm cho nhân cách mỗi cá nhân trở nên hoàn thiện hơn. Những hành động cao cả sẽ đọng mãi nơi ký ức tốt đẹp của bạn bè, gia đình và xã hội, còn niềm đau sẽ vơi đi và dần bị lãng quên theo lớp bụi thời gian.
Sự chia sẻ luôn mang lại niềm vui, hạnh phúc, sức khỏe, và thậm chí là cả sự sống cho con người. Chỉ cần thật tâm, bạn sẽ không bao giờ cảm thấy mất đi khi chia sẻ những gì mình có, bởi vì cho đi là còn mãi!

Đăng ký nhận sách miễn phí: Email : [email protected]

Đọc ngay  Easy Garlic Butter Roasted Mushrooms