Roast Chicken and Vegetables is a classic family favorite recipe. We roast chicken in the oven over a bed of vegetables (carrots, onions, and potatoes) for an entire meal in one dish. I use my famous chicken seasoning and roast until the skin is crispy and the chicken is juicy.

Baked Chicken Breasts are great for a quick meal or to top salads but this whole roasted chicken is a complete meal that requires minimal prep work. We love serving it alongside some dinner rolls for the perfect meal!

roast chicken with herbs and seasoning

How To Roast A Chicken

 1. Wash and chop the vegetables
 2. Then it’s time to truss the chicken. This ensures it cooks as evenly as possible. Tie the legs together using a piece of cooking string, then tuck the wings under the breasts.
 3. Brush the chicken with olive oil and sprinkle with seasoning, and place it on top of the vegetables.
 4. Roast the chicken until it reaches a temperature of 165°F.

The trick to getting perfectly juicy chicken is preheating the oven to 450°F then turning it down. This seals the juices in as soon as possible then cooks the chicken at a uniform temperature (think, searing meat for beef stew).

vegetables being seasoned

What Temperature To Bake Chicken

When you roast chicken in the oven, start the temperature high and turn it down straight away to seal in all the yummy juices. The starting temperature should be around 450°F then turn it down to 350°F to complete the cooking!

If your bird is a different size, change the cooking time, not the oven temp. If you play around with the oven temperature, it can dry out the chicken or overcook some areas and undercook others.

Đọc ngay  [Top 21] Cách chữa đau bụng dưới hiệu quả cho các chị em!

How Long To Roast A Chicken

A 4lb chicken usually takes around 1 hour and 15 minutes to 1 and a half hours. If your chicken is larger or smaller, adjust the cooking times accordingly!

Start with 12 minutes at 450°F and then you’ll need an additional 20 minutes per pound.

A 4lb chicken needs: 12 minutes + 80 minutes = 92 minutes total.

Chicken Roast Times:

 • 3lb chicken: 12 minutes at 450°F + 60 minutes at 350°F = 72 minutes total
 • 3.5lb chicken: 12 minutes at 450°F + 70 minutes at 350°F = 82 minutes total
 • 4lb chicken: 12 minutes at 450°F + 80 minutes at 350°F = 92 minutes total
 • 4.5lb chicken: 12 minutes at 450°F + 90 minutes at 350°F = 102 minutes total
 • 5lb chicken: 12 minutes at 450°F + 100 minutes at 350°F = 112 minutes total

Cook times can vary slightly if your chicken is very cold out of the fridge etc. A meat thermometer inserted in the thigh (not touching the bone) should read 165°F.

Remember to let your chicken rest at least 15 minutes before slicing for the juiciest results.

roast chicken with vegetables

Do You Cover Chicken When Baking

In this chicken recipe, the chicken is roasted uncovered so the skin crisps up nicely in the oven. If the chicken skin begins to brown too much before the chicken is done, tent it loosely with foil to prevent any further browning while it finishes cooking.

How To Brown Chicken

On the other hand, your chicken may not be browning correctly in the oven. Don’t fear! Brush it with a little more olive oil or baste it with the juices in the pan to help it brown up nicely. If you’re still struggling with browning the skin, broil the bird for a couple of minutes before you pull it out to rest. Make sure you watch it closely if you do this though, it will brown quickly!

Đọc ngay  Tác hại của trà giảm cân: 3 lí do chứng minh trà giảm cân không hề tốt

We usually end up with leftover chicken, making this the perfect recipe if you need chicken for other favorites like buffalo chicken dip, chicken stew, chicken noodle soup, or chicken salad!

More Recipes You’ll Love

 • Easy Chicken Parmesan – So good!
 • Lemon Chicken Soup
 • Air Fryer Chicken – Crispy and delicious!
 • Cheesy Chicken Casserole
 • Homemade Chicken Noodle Soup – Favorite!
 • Spatchcock Chicken

Viết từ Greenpineresort

Cuộc sống là quá trình trao tặng và đón nhận không ngừng, mỗi người chúng ta là một mắc xích quan trọng trong vòng liên kết ấy. Vì vậy, đừng do dự khi mở rộng lòng mình với mọi người. Rất nhiều người, nhiều nơi trên thế giới đang chờ đợi ở bạn một sự hảo tâm, một vòng tay ấm áp… Đôi khi, chỉ một ánh mắt trìu mến, một nụ cười thân thiện, hay một câu nói chân tình cũng đủ làm viên mãn một trái tim! Hãy cho đi để thấy rằng đời sống thật phong phú.

Chúng ta đang sống trong một thế giới đầy bất trắc với những nỗi đau của nhân loại cùng sự hủy hoại nghiêm trọng của môi trường. Chính vì vậy, chúng ta cần quan tâm đến nhau nhiều hơn để góp phần giảm bớt những nỗi đau và bất trắc ấy trong cuộc sống. Thế nhưng, chúng ta sẽ thể hiện điều đó như thế nào để có thể làm vơi đi những bất hạnh của chính mình và của người khác?

Bí quyết đơn giản nhất chính là: “Mỗi người hãy biết chia sẻ, biết cho đi, biết trao tặng những gì tốt nhất mà mình có cho người khác”. Thật vậy, cuộc sống chính là quá trình trao tặng và đón nhận không ngừng. Có rất nhiều thứ chúng ta có thể trao tặng cho người khác, từ của cải vật chất cho đến một lời khuyên, kinh nghiệm, lời nói chân tình, hay thậm chí chỉ là một ánh mắt thiện cảm, một nụ cười đôn hậu… Những hành động chia sẻ đó thể hiện tấm lòng yêu thương của chúng ta dành cho mọi người. Và chắc chắn rằng chúng ta cũng sẽ đón nhận được không ít điều tuyệt vời bắt nguồn từ sự cho đi cao đẹp này.
Sự sẻ chia luôn mang lại nhiều điều kỳ diệu cho cuộc sống. Dù trong bất kỳ hoàn cảnh nào, chúng ta cũng đều có thể chia sẻ và quan tâm đến người khác. Hãy nhớ rằng, khi vui vẻ và hạnh phúc thì ít nhiều bạn cũng đã tạo ra được những tác động tích cực đến những người xung quanh. Ngạn ngữ có câu: “Với thế giới, bạn chỉ là một người bình thường, nhưng với riêng một người nào đó, bạn có thể là cả thế giới”. Và kỳ diệu thay, người đầu tiên nhận được sự cho đi của bạn – không ai khác – đó chính là bản thân bạn. Bản thân mỗi người chúng ta có thể ban tặng chính mình một điều gì đó và cũng có thể nhận lại một điều gì đó từ chính mình.
Khi chúng ta có sự chia sẻ và quan tâm lẫn nhau thì cả người trao lẫn người nhận đều có được những tặng phẩm quý giá nhất của cuộc đời. Sự chia sẻ này góp phần làm cho nhân cách mỗi cá nhân trở nên hoàn thiện hơn. Những hành động cao cả sẽ đọng mãi nơi ký ức tốt đẹp của bạn bè, gia đình và xã hội, còn niềm đau sẽ vơi đi và dần bị lãng quên theo lớp bụi thời gian.
Sự chia sẻ luôn mang lại niềm vui, hạnh phúc, sức khỏe, và thậm chí là cả sự sống cho con người. Chỉ cần thật tâm, bạn sẽ không bao giờ cảm thấy mất đi khi chia sẻ những gì mình có, bởi vì cho đi là còn mãi!

Đăng ký nhận sách miễn phí: Email : [email protected]

Đọc ngay  TRẠM Y TẾ PHƯỜNG TAM PHÚ