Pan fried chicken drumsticks recipe that is quick and cooks in 30 minutes. These stove top chicken legs are flavorful, easy to make, the inside moist and tender, and the skin crispy. Let me show you step by step how to cook chicken drumsticks on the stove.

pan fried chicken legs served on a plate.

Pan Fried Chicken Drumsticks Recipe

This is the best pan fried chicken drumsticks recipe because it’s simple, quick and you get delicious, well cooked chicken.

It comes out with crispy skin and the inside is tender, moist and perfectly cooked.

Pan fried chicken legs are healthier than deep fried because it uses way less oil to cook.

Seasoned with few pantry ingredients, these stove top drumsticks are juicy and flavorful.

This recipe is paleo friendly, low carb and keto.

It’s budget friendly, makes use of clean ingredients, no flour added, no panko or breading.

To use any other part of chicken, check my post on stove top chicken thighs or stove top chicken breast.

the cooked dish displayed.

Ingredients

Chicken Drumsticks – I’ve used bone in skin on chicken drumsticks for this post. You can take off the skin if you like and that also reduces the calories. You can also use chicken leg quarters.

Paprika – I use smoked paprika. You can use this or mix with sweet paprika.

Garlic granules

Onion granules

Parsley

Black pepper – You can use any other type of ground dried pepper.

Salt

Oil – Vegetable, sunflower, olive or coconut oil are ones i’ve used with good result.

Some other Seasonings you can use are:

Peri peri seasoning

Jerk seasoning

Taco seasoning

How To Pan Fry Chicken Legs (Stove top Chicken Drumsticks)

Add the paprika, onion granules, garlic granules, black pepper, and salt in a small bowl. Mix well till they are well combined.

Using a paper towel, pat the drumsticks dry.

Add the chicken drumsticks into a bowl then and in the seasoning mix. Mix the seasoning with drumsticks till the drumsticks are evenly coated.

seasoned chicken legs in a bowl.

Place a skillet or frying pan over medium heat then add the oil into the pan.

Arrange the drumsticks in the pan with the meaty skin side down.

the chicken arranged in the skillet.

Pan fry for 8 minutes then flip to the other side and pan fry for another 8 minutes.

Đọc ngay  Khai hội Xuân chùa Tam Chúc Quý Mão 2023
pan fried in a skillet.

Add 2 cups of water into the pan, then cook on low heat till the water dries up or till cooked (this takes about 12- 15 minutes), or leave some pan juice to serve with the chicken.

Water added into the skillet.

When the chicken legs are cooked, take the skillet off the stove.

You will know the chicken is cooked when there’s no pinkiness in the middle and the juice runs clear. You can also check with a thermometer. The internal temperature should be at least 75C/165F for it to be safe to eat.

Serve and enjoy.

cooked chicken served in a plate with skillet in background.

How Long to Pan Fry Chicken Legs

How long to cook chicken legs on the stove depends on factors such as the size of the chicken.

It takes about 30 minutes to pan fry chicken drumsticks that are medium sized. Cooking it for 30 minutes or longer ensures that not only will the outside be cooked, but inside well cooked and juice runs clear.

For chicken leg quarters, it takes the same time of 30 minutes of cooking over medium heat.

What To serve with

Below are some sides we like to serve with:

Sauteed vegetables, and spicy rice.

Boiled carrots and boiled potatoes.

Air fryer potatoes, and boiled broccoli.

Fried spaghetti, pasta

Dipping sauces like peri peri sauce, bbq sauce, buffalo sauce, garlic parmesan, and others.

pan fried chicken legs served on a plate.

Storage Information

You can freeze cooked chicken drumsticks or store in the fridge. If you will be consuming it within few days you can store it in the fridge, otherwise, store in the freezer for a longer duration.

To store in the fridge – Put in a plastic bag or an airtight container, then store in the fridge where it will last for up to 5 days.

To Store in the freezer: Put in a freezer-safe airtight container or Ziploc bag, label with name and dates then store in the freezer where it’ll keep well for up to 6 months.

It can be reheated on the stovetop, microwave, oven or air fryer.

To reheat on the stove: Arrange the drumsticks in a skillet or frying pan, add a cup of water and put on the stove over medium heat. Cover the pan and cook for 5 minutes or till heated through and water dried up.

To reheat in the microwave: Place the drumsticks on a microwave safe plate, put in the microwave, cover and microwave on high heat settings for 2 minutes or till warmed through.

Tips for Making Pan fried Chicken Drumsticks

  • Try and use similar-sized drumsticks for the same cooking time.
  • You can add other spices to season or use homemade seasoning like chicken seasoning, peri peri seasoning, lemon pepper, or any of your choice. Using a different seasoning once in a while will give you a variety of tastes.
  • Mix the seasoning with the chicken legs well so they are evenly coated.
  • Although it’s not necessary to marinate for this recipe, It’s best to season the chicken and put it in the fridge for few hours so that the flavors can be well infused. You can season for 60 minutes, 2 hours, 4 hours, or in the morning ready for dinner time.
  • Don’t wait for the oil to be overheated before adding the chicken legs. That way the chicken skin won’t get burnt.
  • You can leave some pan juice to serve on the chicken or add cornflour to thicken to make gravy.
  • Don’t rush the cooking process as it’s important the inside is cooked to a temperature of 165F/75C to avoid food poisoning.
Đọc ngay  Hướng dẫn 5 cách kiểm tra cấu hình máy tính hiệu quả, nhanh chóng

Should i cover pan while frying chicken?

Covering the pan after adding water trap steam in the pot which helps to cook the inside of the chicken thoroughly and faster.

3 pieces of chicken drumsticks on a plate.

More Chicken Drumsticks Recipes

Boiled chicken legs

Air fryer chicken drumsticks

Instant pot chicken drumsticks

Baked chicken legs

I hope you like this recipe as much as we do. If you find this post helpful, please rate it 5 stars and leave me a comment below. I love reading from you.

Don’t want to miss a thing? Subscribe to the blog for free weekly recipes in your email. Also, follow recipe vibes on Instagram and Pinterest. Subscribe to my Youtube channel for recipe videos.

Join our Facebook group to meet and share tips and recipes with other good food lovers.

Viết từ Greenpineresort

Cuộc sống là quá trình trao tặng và đón nhận không ngừng, mỗi người chúng ta là một mắc xích quan trọng trong vòng liên kết ấy. Vì vậy, đừng do dự khi mở rộng lòng mình với mọi người. Rất nhiều người, nhiều nơi trên thế giới đang chờ đợi ở bạn một sự hảo tâm, một vòng tay ấm áp… Đôi khi, chỉ một ánh mắt trìu mến, một nụ cười thân thiện, hay một câu nói chân tình cũng đủ làm viên mãn một trái tim! Hãy cho đi để thấy rằng đời sống thật phong phú.

Chúng ta đang sống trong một thế giới đầy bất trắc với những nỗi đau của nhân loại cùng sự hủy hoại nghiêm trọng của môi trường. Chính vì vậy, chúng ta cần quan tâm đến nhau nhiều hơn để góp phần giảm bớt những nỗi đau và bất trắc ấy trong cuộc sống. Thế nhưng, chúng ta sẽ thể hiện điều đó như thế nào để có thể làm vơi đi những bất hạnh của chính mình và của người khác?

Bí quyết đơn giản nhất chính là: “Mỗi người hãy biết chia sẻ, biết cho đi, biết trao tặng những gì tốt nhất mà mình có cho người khác”. Thật vậy, cuộc sống chính là quá trình trao tặng và đón nhận không ngừng. Có rất nhiều thứ chúng ta có thể trao tặng cho người khác, từ của cải vật chất cho đến một lời khuyên, kinh nghiệm, lời nói chân tình, hay thậm chí chỉ là một ánh mắt thiện cảm, một nụ cười đôn hậu… Những hành động chia sẻ đó thể hiện tấm lòng yêu thương của chúng ta dành cho mọi người. Và chắc chắn rằng chúng ta cũng sẽ đón nhận được không ít điều tuyệt vời bắt nguồn từ sự cho đi cao đẹp này.
Sự sẻ chia luôn mang lại nhiều điều kỳ diệu cho cuộc sống. Dù trong bất kỳ hoàn cảnh nào, chúng ta cũng đều có thể chia sẻ và quan tâm đến người khác. Hãy nhớ rằng, khi vui vẻ và hạnh phúc thì ít nhiều bạn cũng đã tạo ra được những tác động tích cực đến những người xung quanh. Ngạn ngữ có câu: “Với thế giới, bạn chỉ là một người bình thường, nhưng với riêng một người nào đó, bạn có thể là cả thế giới”. Và kỳ diệu thay, người đầu tiên nhận được sự cho đi của bạn – không ai khác – đó chính là bản thân bạn. Bản thân mỗi người chúng ta có thể ban tặng chính mình một điều gì đó và cũng có thể nhận lại một điều gì đó từ chính mình.
Khi chúng ta có sự chia sẻ và quan tâm lẫn nhau thì cả người trao lẫn người nhận đều có được những tặng phẩm quý giá nhất của cuộc đời. Sự chia sẻ này góp phần làm cho nhân cách mỗi cá nhân trở nên hoàn thiện hơn. Những hành động cao cả sẽ đọng mãi nơi ký ức tốt đẹp của bạn bè, gia đình và xã hội, còn niềm đau sẽ vơi đi và dần bị lãng quên theo lớp bụi thời gian.
Sự chia sẻ luôn mang lại niềm vui, hạnh phúc, sức khỏe, và thậm chí là cả sự sống cho con người. Chỉ cần thật tâm, bạn sẽ không bao giờ cảm thấy mất đi khi chia sẻ những gì mình có, bởi vì cho đi là còn mãi!

Đăng ký nhận sách miễn phí: Email : [email protected]

Đọc ngay