This cooking method for Stovetop Popcorn is so easy, results in nearly every kernel popping and nothing burns, leaving you with a nice big bowl of beautiful popcorn!

We love it just plain with a little salt, but it’s also great for making old fashioned Popcorn Balls and Caramel Corn.

bowl of popped popcorn

Best Stovetop Popcorn Recipe

We absolutely love popcorn and I make it almost every night – it’s such a great snack. I’m old school, though, using a pot and my stove.

Using this stovetop method for making popcorn, the kernels reach an even temperature before popping, so almost every kernel pops at the same time and nothing burns, resulting in very little waste and perfect popcorn that tastes crisp and wonderful.

So go grab yourself some kernels and make up a batch!

Ingredients Needed

You only need 3 ingredients to make this popcorn recipe.(Scroll below to the printable recipe card for details and measurements.)

 • Popcorn kernels – Yellow or white. See note below.
 • Oil – See below for the best oil to use.
 • Salt – For flavor.
popcorn kernels spilling out of glass jar
big bowl of stovetop popcorn

How to Make Stovetop Popcorn

Making popcorn on the stovetop is so easy and tastes so much better than the bagged microwave kind.(Scroll below to the printable recipe card for details and measurements.)

 1. Warm the oil. Pour 1/4 cup oil into a large heavy bottom pot (with lid.) The oil should cover the bottom of the pot. Warm over medium-high heat.
 2. Test the oil with just a few kernels. Place 3 kernels in the oil, in the center of the pot; wait for the kernels to pop. Once the kernels pop, remove them with a slotted spoon and discard.
 3. Add the rest of the kernels. Add a 1/2 cup kernels, making sure they’re in an even layer.
 4. Cover, take off the heat, and count! Place the lid on the pot and remove from the heat. Count to 30.
 5. Place the pot back on the heat and shake. Return pot to the heat. The popcorn will soon begin popping, and all at once.
 6. Shake. Once the popping is more intense, gently shake the pot back and forth over the burner, leaving a slight opening for steam to escape (which results in crispier popcorn.)
 7. Pay attention the the frequency of popping. Once the popping settles down in between pops, remove the pan from the heat, remove the lid, and immediately pour the popcorn into a big bowl.
 8. Season and enjoy! Sprinkle the hot popcorn with a little salt to taste (and drizzle with melted butter, if using) and enjoy!
Đọc ngay  9 cách thông tắc tia sữa cho mẹ mới sinh nhanh và hiệu quả nhất

Proper Storage

Store any leftover homemade popcorn in an airtight container at room temperature for 1 to 2 weeks. The more airtight, the better. You can even cover the top of the popcorn with a piece of cling wrap before placing the lid on, which can lock in some moisture.

More Easy Snacks:

 • Ranch Oyster Crackers
 • Cinnamon Toast
 • Roasted Chickpeas
 • Baked Beet Chips
 • Hot Buttered Cheerios
 • Almond Joy Snack Bites

I hope you love this delicious and easy recipe – be sure to give it a review below! Also don’t forget to follow Belly Full on TikTok, Facebook, Instagram, Pinterest, and YouTube!

Viết từ Greenpineresort

Cuộc sống là quá trình trao tặng và đón nhận không ngừng, mỗi người chúng ta là một mắc xích quan trọng trong vòng liên kết ấy. Vì vậy, đừng do dự khi mở rộng lòng mình với mọi người. Rất nhiều người, nhiều nơi trên thế giới đang chờ đợi ở bạn một sự hảo tâm, một vòng tay ấm áp… Đôi khi, chỉ một ánh mắt trìu mến, một nụ cười thân thiện, hay một câu nói chân tình cũng đủ làm viên mãn một trái tim! Hãy cho đi để thấy rằng đời sống thật phong phú.

Chúng ta đang sống trong một thế giới đầy bất trắc với những nỗi đau của nhân loại cùng sự hủy hoại nghiêm trọng của môi trường. Chính vì vậy, chúng ta cần quan tâm đến nhau nhiều hơn để góp phần giảm bớt những nỗi đau và bất trắc ấy trong cuộc sống. Thế nhưng, chúng ta sẽ thể hiện điều đó như thế nào để có thể làm vơi đi những bất hạnh của chính mình và của người khác?

Bí quyết đơn giản nhất chính là: “Mỗi người hãy biết chia sẻ, biết cho đi, biết trao tặng những gì tốt nhất mà mình có cho người khác”. Thật vậy, cuộc sống chính là quá trình trao tặng và đón nhận không ngừng. Có rất nhiều thứ chúng ta có thể trao tặng cho người khác, từ của cải vật chất cho đến một lời khuyên, kinh nghiệm, lời nói chân tình, hay thậm chí chỉ là một ánh mắt thiện cảm, một nụ cười đôn hậu… Những hành động chia sẻ đó thể hiện tấm lòng yêu thương của chúng ta dành cho mọi người. Và chắc chắn rằng chúng ta cũng sẽ đón nhận được không ít điều tuyệt vời bắt nguồn từ sự cho đi cao đẹp này.
Sự sẻ chia luôn mang lại nhiều điều kỳ diệu cho cuộc sống. Dù trong bất kỳ hoàn cảnh nào, chúng ta cũng đều có thể chia sẻ và quan tâm đến người khác. Hãy nhớ rằng, khi vui vẻ và hạnh phúc thì ít nhiều bạn cũng đã tạo ra được những tác động tích cực đến những người xung quanh. Ngạn ngữ có câu: “Với thế giới, bạn chỉ là một người bình thường, nhưng với riêng một người nào đó, bạn có thể là cả thế giới”. Và kỳ diệu thay, người đầu tiên nhận được sự cho đi của bạn – không ai khác – đó chính là bản thân bạn. Bản thân mỗi người chúng ta có thể ban tặng chính mình một điều gì đó và cũng có thể nhận lại một điều gì đó từ chính mình.
Khi chúng ta có sự chia sẻ và quan tâm lẫn nhau thì cả người trao lẫn người nhận đều có được những tặng phẩm quý giá nhất của cuộc đời. Sự chia sẻ này góp phần làm cho nhân cách mỗi cá nhân trở nên hoàn thiện hơn. Những hành động cao cả sẽ đọng mãi nơi ký ức tốt đẹp của bạn bè, gia đình và xã hội, còn niềm đau sẽ vơi đi và dần bị lãng quên theo lớp bụi thời gian.
Sự chia sẻ luôn mang lại niềm vui, hạnh phúc, sức khỏe, và thậm chí là cả sự sống cho con người. Chỉ cần thật tâm, bạn sẽ không bao giờ cảm thấy mất đi khi chia sẻ những gì mình có, bởi vì cho đi là còn mãi!

Đăng ký nhận sách miễn phí: Email : [email protected]

Đọc ngay  Máy làm tình cho nữ