Soul food turnip greens! Cooked in a savory chicken broth with onions, garlic, smoked turkey, red pepper flakes, and a splash of hot sauce! So addictive and delicious with no bitterness!

Visual learner? Watch me make these soul food turnip greens from start to finish!

Turnip greens, spinach, and kale have been in heavy rotation in my house these days! Not because they are in abundance everywhere this time of year but because I am trying to treat my anemia with food.

A few weeks ago, I learned that I had low-iron anemia. And honey, let me tell you first hand, iron affects EVERYTHING.

I’ll get into all that in a minute but, first, let’s talk about these soul food turnip greens! I decided to use a variety of iron-rich foods to bring my iron to a healthy level before trying supplements, and boy is it working!

The first thing I made were these soul food turnip greens and nearly ate the whole pot!! Greens are on sale, so I’ve been racking up. I’m usually a collard greens kind of girl. However, turnip greens have so many vitamins and minerals, including vitamin C! Vitamin C helps your body absorb more iron from the foods you eat. Yep give me all the greens!

soul food turnip greens

How To Cook Turnip Greens (Soul Food Style)

I’m sure cooking turnip greens in plain water is the healthiest way. Boooo, hiss. Not happening. The ONLY way I can tolerate any kind of cooked greens is when it’s done soul food style! These soul food turnip greens are first washed and scrubbed several times (a must) and then cut into pieces. I like to purchase the precut and washed bags if they are on sale. Although you’ll still need to wash them. Finally, they are simmered in savory chicken broth with onions, garlic, red pepper, smoked turkey, red pepper flakes, liquid smoke, and a splash of hot sauce. See where I’m going here? Just flavor on flavor on flavor! Nothing but soul!

Đọc ngay   3+ cách chăm sóc môi sưng sau khi xăm môi

Once you taste these soul food turnip greens, you’ll see how it was possible for me to nearly finish the whole thing! They are so good!

how to cook turnip greens

How do you get the bitterness out of turnip greens?

Turnip greens have a bitter bite that is just the nature of the plant. Once it’s toned down a bit it’s quite delicious! I use to think I didn’t like turnip greens but it was only because steps weren’t made to lessen the bitter taste. There are several ways to lessen the bitterness of turnip greens *Note* Turnips greens that are picked when they are young and small will have a much better flavor and are very tender.

1. Cook the turnips greens in plain water first, pour off the water, and then proceed with the recipe.

2. Add sugar (not my favorite method)

3. Cook the turnip in a savory salty broth.

4. Add baking soda.

Method #3 and #4 are my go-to’s! Cooking turnip greens in salty, smokey, spicy chicken broth is the bee’s knees and really flavors those turnip greens to pure perfection. Salt is one of my favorite ways to cut the bitterness in turnip greens. I then add about 1/2 teaspoon of baking soda to the broth and simmer for the last 20 minutes. Works like a charm!

If you’re vegan, use a good vegetable broth like Better Than Bouillon and a bit of smoked salt for fantastic flavor. Also, try this recipe for vegan collard greens!

Sometimes turnips greens will have a strong bite if they aren’t cooked long enough. I like to REALLY cook (overcook) my greens. I guess it’s a southern thing but I’m not into my greens having a firm texture at all.

southern turnip greens recipe

Besides eating these soul food turnip greens to help boost my iron absorption, I also added other healing, iron-rich foods to my diet. My cousin, “Dr. Mechelle,” as I call her, recommended several iron fluorine teas like Elderberry, blue vervain, dandelion root, and sarsaparilla tea. I also added key lime water and grass-fed beef. I’ll create a different post about the foods that I used once I get my iron rechecked in a few months.

Đọc ngay  Mách bạn 7 mẹo chữa buồn nôn say rượu

It’s definitely working, though! My goodness, can I tell a night and day difference! ALL of the low-iron symptoms that I’ve had for over 6 years (heart palpitations, ice cravings, extremely brittle nails, fatigue, dry hair, occasional dizziness, brain fog) have gone away completely. Not lessened but gone, gone.

I’m feeling like a new person these days and it’s crazy how I didn’t even realize how worn down I was.

Thank God for Dr. Google and people sharing their personal stories because even a hospital stay for heart palpitations with lots of tests missed this. Apparently, an iron test isn’t standard in bloodwork, which is crazy to me. I ended up having to go through my holistic doctor to get one.

Hopefully, this post will help someone else out there! If not, you just stumbled on probably the best recipe for soul food turnip greens!

Viết từ Greenpineresort

Cuộc sống là quá trình trao tặng và đón nhận không ngừng, mỗi người chúng ta là một mắc xích quan trọng trong vòng liên kết ấy. Vì vậy, đừng do dự khi mở rộng lòng mình với mọi người. Rất nhiều người, nhiều nơi trên thế giới đang chờ đợi ở bạn một sự hảo tâm, một vòng tay ấm áp… Đôi khi, chỉ một ánh mắt trìu mến, một nụ cười thân thiện, hay một câu nói chân tình cũng đủ làm viên mãn một trái tim! Hãy cho đi để thấy rằng đời sống thật phong phú.

Chúng ta đang sống trong một thế giới đầy bất trắc với những nỗi đau của nhân loại cùng sự hủy hoại nghiêm trọng của môi trường. Chính vì vậy, chúng ta cần quan tâm đến nhau nhiều hơn để góp phần giảm bớt những nỗi đau và bất trắc ấy trong cuộc sống. Thế nhưng, chúng ta sẽ thể hiện điều đó như thế nào để có thể làm vơi đi những bất hạnh của chính mình và của người khác?

Bí quyết đơn giản nhất chính là: “Mỗi người hãy biết chia sẻ, biết cho đi, biết trao tặng những gì tốt nhất mà mình có cho người khác”. Thật vậy, cuộc sống chính là quá trình trao tặng và đón nhận không ngừng. Có rất nhiều thứ chúng ta có thể trao tặng cho người khác, từ của cải vật chất cho đến một lời khuyên, kinh nghiệm, lời nói chân tình, hay thậm chí chỉ là một ánh mắt thiện cảm, một nụ cười đôn hậu… Những hành động chia sẻ đó thể hiện tấm lòng yêu thương của chúng ta dành cho mọi người. Và chắc chắn rằng chúng ta cũng sẽ đón nhận được không ít điều tuyệt vời bắt nguồn từ sự cho đi cao đẹp này.
Sự sẻ chia luôn mang lại nhiều điều kỳ diệu cho cuộc sống. Dù trong bất kỳ hoàn cảnh nào, chúng ta cũng đều có thể chia sẻ và quan tâm đến người khác. Hãy nhớ rằng, khi vui vẻ và hạnh phúc thì ít nhiều bạn cũng đã tạo ra được những tác động tích cực đến những người xung quanh. Ngạn ngữ có câu: “Với thế giới, bạn chỉ là một người bình thường, nhưng với riêng một người nào đó, bạn có thể là cả thế giới”. Và kỳ diệu thay, người đầu tiên nhận được sự cho đi của bạn – không ai khác – đó chính là bản thân bạn. Bản thân mỗi người chúng ta có thể ban tặng chính mình một điều gì đó và cũng có thể nhận lại một điều gì đó từ chính mình.
Khi chúng ta có sự chia sẻ và quan tâm lẫn nhau thì cả người trao lẫn người nhận đều có được những tặng phẩm quý giá nhất của cuộc đời. Sự chia sẻ này góp phần làm cho nhân cách mỗi cá nhân trở nên hoàn thiện hơn. Những hành động cao cả sẽ đọng mãi nơi ký ức tốt đẹp của bạn bè, gia đình và xã hội, còn niềm đau sẽ vơi đi và dần bị lãng quên theo lớp bụi thời gian.
Sự chia sẻ luôn mang lại niềm vui, hạnh phúc, sức khỏe, và thậm chí là cả sự sống cho con người. Chỉ cần thật tâm, bạn sẽ không bao giờ cảm thấy mất đi khi chia sẻ những gì mình có, bởi vì cho đi là còn mãi!

Đăng ký nhận sách miễn phí: Email : [email protected]

Đọc ngay  Mẹo tiết kiệm pin cho điện thoại Oppo cực kỳ hữu ích